Najsłynniejsze włoskie danie

Najsłynniejsze włoskie danie

Pizza jest na pewno najbardziej słynnym daniem kuchni włoskiej. Na pewno przynajmniej ze słyszenia zna ją każdy z nas. Pizza narodziła się wieku temu w stolicy Kampanii, Neapolu.

Najsłynniejsza jest Margherita

Płaskie chlebki bardzo zbliżone do współczesnej pizzy wypiekano już w X wieku w miejscowości położonej około 100 kilometrów od Neapolu. Z Neapolu pochodzi także najsłynniejsza wersja pizzy – Margherita. Przepis na to kultowe już dzisiaj danie (zjemy ją w każdej polskiej pizzerii, także w Tychach) powstał w 1889 roku. Jego autorem jest Raffaello Esposito. Danie powstało dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej, która podczas pobytu w Neapolu chciała spróbować tego, co jedzą zwykli mieszkańcy tego miasta. Przygotowana przez Esposito pizza (kucharz użył do niej pomidorów, mozzarelli i listków bazylii) wyglądała przepięknie. Jej kolory nawiązywały do flagi Włoch. Pizza zachwyciła królową nie tylko wyglądem, ale także smakiem. Dzisiaj Margherity można spróbować w pizzeriach całego świata. Koniecznie zaś w Brandi Pizzeria. Jeśli tylko będziemy kiedyś w Neapolu, koniecznie odwiedźmy ten lokal. To właśnie tam Raffaelo Esposito przygotował Margheritę po raz pierwszy.

Nie tylko Margherita

Dodatki do pizzy mogą być przeróżne. W 1962 roku została stworzona w Kanadzie pizza hawajska. Na wierzchu tej pizzy znajduje się szynka i ananas. Pizza Romana jest pizzą przygotowywaną z waży. Na wierzchu układane są nie tylko pomidory, ale także karczochy, bakłażan (można go zastąpić cukinią). Konieczne dodatki to oczywiście ser i świeże lub suszone zioła. W każdym włoskim regionie zjemy pizzę z innymi trochę dodatkami i niekoniecznie na bardzo cienkim cieście. Pizza w Palermo jest gruba, nie jest okrągła, ale kwadratowa. Do tego jest na niej mnóstwo sosu pomidorowego, anchois, cebula, zioła oraz ser. Na Sycylii do pizzy nie używa się mozzarelli, ale bardziej od niej intensywnych w smaku serów cociocavalloy lub toma. W Polsce chętnie z kolei mozzarellę zastępujemy podhalańskim oscypkiem lub innym regionalnym serem.

Więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/tychy-c-h-r-city-point