Ciasto włoskiej pizzy

Ciasto włoskiej pizzy

Lubiana prawie przez wszystkich. Znana na każdym kontynencie i chętnie kupowana na wynos czy serwowana jako obiadowe danie. To oczywiście pizza. Warszawa Mokotów, Bielany czy Żoliborz, także w naszym mieście nie brakuje lokali gastronomicznych, które serwują nam prawdziwą włoską pizzę. Po czym jednak poznać, czy rzeczywiście jest ona naprawdę włoska? Przede wszystkim po cieście.

W pierwszym momencie może to być niemałe zaskoczenie, ale prawdziwa włoska pizza nie jest po brzegi wypełniona dodatkami

Na pizzy pochodzącej z Italii nie znajdziemy więcej niż trzech, maksymalnie czterech dodatków. Powód jest banalny. To, co jest na pizzy, nie może przyćmić i zdominować ciasta, które jest tutaj najważniejsze. Samo ciasto przygotowuje się podobny sposób, ale jego ostateczny wygląd jest uzależniony od tego, z jakiego regionu pochodzi dana pizza. Szczególnie popularna jest tradycyjna focaccia. To ciasto przygotowywane głównie na obszarze Ligurii. Tradycyjna receptura każe nam tutaj robić ciasto przynajmniej dobę. W tym wydaniu ciasto jest nieco bardziej puszyste i mocno polane oliwą. W przypadku wersji z Mediolanu dodaję się do niego szałwię oraz oliwki.

Zupełnym przeciwieństwem jest ciasto, które spotkamy w Neapolu

Daremnie szukać będziemy tutaj puszystego, bogatego w dodatki ciasta. Przygotujmy się raczej na klasyczną pizzę napoletana, gdzie spód jest równocześnie chrupiący i rozpływający się w ustach. Z kolei pizza romana jest jeszcze bardziej cienka i ma mocno rozciągnięty spód. Aby to było możliwe do wykonania oraz oczywiście smaczne, pizza musi być tworzona na bazie specjalnej włoskiej mąki, która zawiera bardzo dużo glutenu. Ten pozwala bowiem na swobodne łączenie się ciasta i zachowanie trwałej formy. Bardzo ważne jest też to jak piec ciasto. Potrzebujemy tutaj pieca chlebowego, opalanego drewnem. Ten musi być doskonale rozgrzany, a temperatura w nim przekraczać nawet czterysta stopni. Dopiero w takich warunkach, możemy przygotować tradycyjne, przepyszne, włoskie ciasto.

Więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/warszawa-rakowiecka