Ciasto na pizzę - które wybrać?

Ciasto na pizzę – które wybrać?

Ciasto na pizzę składa się z mąki, drożdży, wody oraz odrobiny oliwy, soli i cukru. Mogłoby się zatem wydawać, iż za każdym razem jest dokładnie takie samo. A tymczasem ciasto na ten popularny włoski placek może się od siebie znacząco różnić. – przede wszystkim pod względem grubości. Które z nich jest najlepsze? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, gdyż w głównej mierze zależy to od indywidualnych preferencji. Wszak każdy lubi co innego. W lokalach serwujących włoskie dania dostępna jest bardzo różnorodna pizza. Dąbrowa Górnicza zaprasza na pizze o cienkim bądź grubym cieście.

Pizza na cienkim cieście

Pizza na cienkim cieście cieszy się największą popularnością – wszak to tradycyjny sposób jej przyrządzania. Co więcej – w słonecznej Italii niemal nie spotyka się pizzy na grubym cieście (z wyjątkiem pełnej turystów Sycylii). Cienkie ciasto jest chrupiące, a jego dodatkową zaletą jest to, iż nie ugina się pod ciężarem podstawowych składników i dodatków. Nie bez znaczenia jest także fakt, iż ten rodzaj ciasta piecze się zdecydowanie krócej, co sprawia, iż pizza pojawi się na stole znacznie szybciej niż ta przygotowywana na grubym spodzie.

Pizza na grubym cieście

Pizza na grubym cieście nie jest tak popularna jak ta na cienkim. Nie oznacza to jednak, iż ten rodzaj spodu jest gorszy – jest on po prostu inny. Doceniają go zwłaszcza Sycylijczycy (w dużej mierze ze względu na turystów) oraz Amerykanie, których placki na grubym cieście podbiły cały świat. A potrawa przygotowywana na takim cieście to także wyśmienita pizza. Dąbrowa Górnicza pełna jest pizzerii, które w swojej ofercie posiadają także ten rodzaj włoskiego przysmaku. Grube ciasto jest niezwykle miękkie i puszyste, co sprawia, iż jego jedzenie jest bardzo przyjemne. Dodatkowo zaspokaja nawet największy głód, gdyż jest go po prostu więcej.

Wiele lokali serwujących włoskie dania idzie na swego rodzaju kompromis i oprócz dwóch rodzajów ciast oferuje swoim klientom pizze na ciastach pośrednich. To doskonała propozycja dla osób, które nie mogą zdecydować się na jedną opcję. Dodatkowo – co warto podkreślić – coraz popularniejsze stają się ciasta z mąki razowej. Na ten rodzaj potrawy decydują się zwłaszcza osoby pragnące zmniejszyć kaloryczność dania. Jak widać wybór jest naprawdę duży, więc każdy może wybrać coś na miarę własnych upodobań.